Onderwijs vluchtelingen en statushouders

VVD Arnhem pleit voor onderwijs aan de meest kwetsbare groep kinderen van vluchtelingen vanaf 12 jaar. Zorg dat ze zo snel mogelijk onze taal, waarden en normen leren.

1 februari jongstleden hebben Karin Kalthoff, René Westra en Steffenie Pape een bezoek gebracht aan 2 scholen voor asielzoekers en statushouders. Op beide locaties wordt hard en met veel betrokkenheid gewerkt aan een mooi lesprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze kinderen spreken vaak geen of slecht Nederlands en het is bijzonder om te zien hoe daar in de klas invulling aan gegeven wordt. Letterlijk met handen en voeten en vaak met veel geduld. Wij zagen kinderen die graag naar school gaan en enorm gemotiveerd zijn en hun best doen. Deze kinderen spreken al vrij snel (wat) Nederlands, sommigen schrijven al na een week prachtige woorden.

Tijdens ons bezoek kwam aan het licht dat het onderwijs aan asielzoekers voor kinderen tussen 4 en 12 jaar goed georganiseerd is, maar voor kinderen van 12 jaar en ouder is geen onderwijs mogelijk in Arnhem. Het gaat hier om een kwetsbare groep kinderen die leerplichtig is. Juist voor deze kinderen is het belangrijk dat ze direct bij aankomst in Nederland een daginvulling hebben, de taal leren en leren met de waarden van onze maatschappij om te gaan. Daarom stelt VVD Arnhem op 15 februari mondelinge vragen aan het college om ervoor te zorgen dat dit probleem zo snel mogelijk samen met de schoolbesturen wordt opgelost.


Steffenie Pape