College onder vuur

We hadden onze energie de afgelopen weken liever in de stad gestopt dan in het college, maar soms is het blijkbaar nodig.

Samen met de PvdA hebben we maandag 21 maart wethouder Mink (SP) ter verantwoording geroepen in een interpellatiedebat.
Zonder het dossier inhoudelijk helemaal te bespreken, willen we graag de essentie in deze nieuwsbrief delen.

Aanleiding is dat we in een bestemmingsplan (13 juli 2015) woningbouw mogelijk willen maken. Het gaat om het gebied achter het stadskantoor; ‘Fluvium’. Grenzend aan de geplande woningbouw staat een aantal bedrijven, waaronder een bedrijf dat aan metaalrecycling doet en een bedrijf dat metaal bewerkt.

Niemand wil overlast van geluid of trillingen bij woningen.
Maar de bedrijven staan er al decennia. De woningen zijn er later bij bedacht. Alle reden om in overleg te gaan met deze bedrijven. Het college kiest alleen de juridische weg. De wethouder komt niet verder dan: “het bedrijf weet toch dat we ze niet willen”. En dat moet het bedrijf dan weten door allerlei juridische stampij van de gemeente maar niet op basis van een gesprek. Wethouder Mink is nog nooit bij het bedrijf geweest.
In een motie (juli 2015) maakt de raad heel duidelijk dat er meer mogelijkheden zijn dan procederen. Het college gaat er gewoon mee door. Zo ga je volgens de VVD-fractie niet met bedrijven om.

Ook is de raad aantoonbaar -tot twee keer toe- onvolledig en onjuist geïnformeerd door wethouder Mink. In een recente brief van het College van B&W wordt dat ook door hen geconstateerd. Het college laat het bij die constatering. Ze keuren het niet af; en dat vindt de VVD erg. Een glijdende schaal om -als college- geen afstand te nemen van het feit dat een collega portefeuillehouder de raad onjuist en onvolledig informeert.

En -naast het schokkende feit dat we tot twee keer toe onvolledig en onjuist zijn geïnformeerd- is de vraag: hadden we een ander besluit genomen als we wel de juiste informatie hadden gekregen?
De VVD-fractie denkt dat dat zeker het geval is. Tijdens het raadsdebat van 21 maart jl bleek dat dit voor een ruime meerderheid van de raad geldt.

Kortom: áls de gemeenteraad juist en volledig was geïnformeerd, had de raad een ander besluit genomen.

Zo kunnen wij ons werk niet doen!

Om die reden heeft de VVD samen met de PvdA een motie van wantrouwen ingediend waarin we hebben aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in het functioneren van wethouder Mink. De motie is gesteund door de gehele oppositie. De coalitiepartijen ChristenUnie en D66 blafte wel (en hard) maar beten niet. De motie is met 18 stemmen voor en 20 stemmen tegen verworpen.