Stadsblokken-Meinerswijk

De gemeenteraad heeft afgelopen maand een positief voorgenomen besluit genomen over de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk. Een gebied waar al jaren over gesproken wordt, plannen voor gemaakt worden en tot voor kort niets over besloten is. Over dit voorgenomen besluit wordt op dit moment een referendum voorbereid. De uitslag van dit referendum zal voor verschillende partijen doorslaggevend zijn in hun mening.

VVD Arnhem is tegenstander van het fenomeen referendum en maakt zich zorgen over de onjuiste en onvolledige informatie waarmee mensen worden gestookt. Er wordt in de campagne gesproken over ‘een woonwijk’, ‘volbouwen’ en ‘minder groen’. Dat is misleidend. Het gebied wordt juist groener, toegankelijker en aantrekkelijker. 

Er ligt een prachtig plan: De Eilanden 2.0. De Eilanden is een visie op de landschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied Stadsblokken-Meinerswijk. Een visie die vertrekt vanuit bewondering voor het unieke karakter van dit rivierenlandschap in het geografisch midden van de stad.

Het uitgangspunt van de Gebiedsvisie van de gemeente Arnhem is dat De Eilanden een kostendekkend plan  is. Dat betekent dat meeste ingrepen die worden voorgesteld kunnen worden gerealiseerd zonder een beroep te doen op de gemeente en dus de belastingbetaler. Dat betekent ook dat er opbrengsten in het gebied gegenereerd moeten worden. In het plan is ervoor gekozen deze opbrengsten uit woningbouw te halen. Deze bebouwing is zowel voor Meinerswijk als voor Stadblokken een vermindering ten opzichte van de huidige bebouwde oppervlakte. (Bron eilanden 2.0)

VVD Arnhem is voorstander van dit plan, omdat Arnhem hiermee een groot prachtig groen cadeau krijgt zoals nog nooit ontvangen.  Er komt nu eindelijk, na decennia van plannenmakerij, een concrete kans om het gebied Stadsblokken-Meinerswijk te verfraaien en verlevendigen. Er is voor dit plan een zorgvuldig proces doorlopen waarbij de stad met gesloten beurs kan profiteren van de waardevermeerdering in het gebied. De ondersteunende (woning)bouw blijft zeer beperkt.

Er zijn geluiden om de woningbouw te beperken: dat is in onze ogen een slechte zaak. De voorgenomen omvang is zeer beperkt, en daarbij noodzakelijk om het gebied de nodige impuls te geven. De kosten voor verfraaiing, wateropgaven, cultuur- en recreatiefuncties, bodemsanering, infrastructurele voorzieningen, etc. dienen te worden betaald uit de woningopbrengsten; het zou jammer zijn als in die programma’s wordt gesneden.

De VVD kijkt uit naar de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk. Het wordt een prachtig gebied voor alle Arnhemmers, waar je kunt recreëren en wonen. De VVD vertegenwoordigt de voorstemmers wanneer het daadwerkelijk tot een referendum komt!