In een onderzoek in opdracht van het ministerie van SZ&W uit 2011 bleek dat boetevrij bijverdienen geen positief effect heeft op het vinden van een baan. En sterker nog, driekwart van de mensen ziet dit niet als stimulans om extra aan het werk te gaan.
Waarom zou je hard werken als je in de bijstand met inkomensvrijlating en alle andere regelingen misschien wel net zo veel of zelfs meer overhoudt?
Wat ons betreft is de Participatiewet veel socialer dan het voorliggende experiment: deze wet helpt de mensen actief uit de bijstand.
Uit recent onderzoek van de Erasmusuniversiteit blijkt dat intensief klantcontact wél bijdraagt aan het vinden van een baan. Het is daarom veel zinvoller daarop in te zetten. Mensen actief ondersteunen bij het vinden van een baan. En dan hebben wij het over maatwerk en niet over generaliseren. Zij die willen gaan we als gemeente helpen. Hebben ze aansporing nodig, dan gaan we stimuleren. En als ze niet willen, pakken we dat aan.
Niet iedereen is van kwade wil, niet iedereen is van goede wil. Mensen in de bijstand zijn niet anders dan mensen met werk.
Kortom: de VVD ziet niets in het plan om te gaan experimenteren met de bijstand. Het voegt niets toe (bijstandsgerechtigden mogen nu al tijdelijk tot € 198 boetevrij bijverdienen) en ook wordt er op geen enkele manier rekening gehouden met de tweedeling die kan ontstaan. De ene bijstandsgerechtigde mag straks gewoon werken en tegelijkertijd de bijstandsuitkering behouden terwijl de ander de uitkering verliest bij het aannemen van een baan. Dat is oneerlijk, onrechtvaardig en vragen om problemen. Eigenlijk niet sociaal.