DifTar, het betalen per afvalzak

DifTar, het betalen per afvalzak 


Afgelopen woendag heeft de Arnhemse raad ingestemd met de laatste uitzonderingsregel om DifTar in te kunnen voeren. Een regeling waarbij je naast het kwijtschelden van de afvalstoffenheffing voor minima, ook de mogelijkheid hebt om ongebruikt kwijtscheldingsgeld te gebruiken voor activiteiten op je Gelrepas. Zo is het dus straks mogelijk dat je met het kwijtgescholden geld dat bedoeld is om je afval weg te gooien, ook naar de bioscoop kunt gaan. Een meerderheid vinden om dit tegen te houden is ons helaas niet gelukt.

 

De VVD fractie ziet een enorme toename van het zwerfafval bij het sluiten van de containers. Wij volgen de ontwikkelingen in andere steden waar DifTar is ingevoerd en zien dat het een heel stuk minder rooskleurig is dan de verwachtingen van de voorstanders. De vervuiler betaalt namelijk niets en dat is de realiteit. Wij voorzien dat het zwerfval straks hier in Arnhem met het invoeren van DifTar alleen maar zal toenemen. 


Containers weer open
Daarom is het belangrijk om de containers weer zonder pasjes te kunnen openen. Hierdoor zorg je dat Arnhemmers makkelijk en netjes hun afval kunnen weggooien en heb je veel minder troep op straat. Een argument om de containers wel te sluiten is zodat de bewoners uit de buurtgemeenten hier niet hun afval kunnen wegbrengen. Wij zijn van mening dat het opruimen van het zwerfafval buiten de extra kosten ook het Arnhemse straatbeeld vervuilt. De stad moet schoon blijven en dus moeten de containers weer open.

 

Geen DifTar, maar wat dan wel?
Het omgekeerd inzamelen zoals we dat in Arnhem kennen heeft zichzelf al bewezen als het bijvoorbeeld gaat om het verminderen van restafval. Dat kunnen we verbeteren door bijvoorbeeld het te combineren met het achteraf door machines laten scheiden van ons afval. Zo kun je als inwoner en als stad beiden je bijdrage leveren aan het goed scheiden van het afval. Goed voor het milieu en zo goedkoop mogelijk voor de Arnhemmers.

 

Rebin Maref – Gemeenteraadslid