AZC Elderhoeve

De komst van AZC Elderhoeve is eind vorig jaar op een goede wijze -met een gezamenlijke verklaring in de raad- besproken. Asielzoekers die Nederland binnen komen moeten op een goede manier worden gehuisvest. Daarin heeft én neemt ook Arnhem een verantwoordelijkheid. En dat is goed.

Na het goede voorwerk laat het college van B&W het nu door de vingers glippen. Dat vindt de VVD-fractie erg.

De communicatie met diverse betrokken partijen rondom AZC Elderhoeve laat te wensen over. Er zijn toezeggingen gedaan en verwachtingen gewekt bij omwonenden die niet zijn nagekomen. Ook zijn de verslagen die de gemeente heeft gemaakt van twee ‘schouwen’ bekritiseerd door een aantal betrokken partijen.

Draagvlak en zorgvuldigheid is altijd van belang, maar zeker bij een AZC.

En dan wegen gedane toezeggingen en gewekte verwachtingen zwaar.

Om aan alle -vaak ook tegenstrijdige- berichten een eind te maken heeft de VVD-fractie op 25 april jl. een motie ingediend.

Een motie waarin we het college vragen om met de afzonderlijke partijen in gesprek te gaan op basis van alles wat er de afgelopen tijd gewisseld is. Want op basis van alle mails kun je nu niet wegdraaien. Informatie van het college is de afgelopen periode vaak en overtuigend ter discussie gesteld door direct betrokken partijen.

Het idee achter onze motie was dat de gesprekken misschien nieuwe inzichten opleveren bij het college, maar dat ze in ieder geval goed zijn voor het herstellen van de verhoudingen.

De motie is helaas verworpen; de coalitie stemde tegen.