Arnhemse ondernemers en Arnhemse zonnevelden

Arnhem is een belangrijke stad als het gaat om energie en het opwekken daarvan op duurzame wijze. Vele Arnhemse ondernemers houden zich daarmee bezig. Vanuit de gemeente is het programma Energy Made In Arnhem.

In november 2013 opende VVD wethouder Margreet van Gastel de duurzame installatie van 660 zonnepanelen op het dak van Rijnstate. Het Arnhemse Green Spread was destijds de ontwikkelaar, financier en exploitant. Jaarlijks leveren deze panelen genoeg stroom op voor zo’n 42 huishoudens. Vanaf 2014 werd er stroom aan omliggende huishoudens geleverd. Green Crowd zorgde voor crowdfunding van dit project. In anderhalve dag werd er € 85.000 opgehaald. Medewerkers, omwonenden en anderen hebben de kans gekregen te delen in het financiële gewin. Een groot succes!

Inmiddels is het 2016 en zit er een nieuw college met stevige ambities. Er moeten zonnevelden komen in Arnhem. Niet op daken maar grondgebonden. Minstens 40.000 zonnepanelen is het doel. Daarvoor moeten er criteria komen voor de locatiekeuze en kwam er een voorstel vanuit het college naar de raad.

De VVD zet haar vraagtekens bij de manier waarop deze criteria zijn bepaald. Het succes van Rijnstate is bij iedereen bekend maar blijkbaar niet bij dit college. Van Green Crowd en Green Spread had het college “wel eens gehoord”, maar er mee gesproken werd er niet. Ook andere Arnhemse “groene” ondernemers en instellingen zoals het Kennis Instituut Energie en Milieu Technologie (kiEMT), werden niet gevraagd om hun expertise. Een gemiste kans. Zeker als je credo “Met de stad” is.

In plaats van de rode loper voor Arnhemse ondernemers uit te rollen en hen te betrekken in de plannen is er door het college zelf iets in elkaar gedraaid. Dit resulteerde in belemmerende criteria die de creativiteit bij ondernemers beperken en daarmee de kans op succes verkleinen. Liever had de VVD dan ook gezien dat het college het voorstel van tafel zou halen en op een later moment, nadat er wel “met de stad” gesproken was, zou komen met een lijst van mogelijke locaties. Dit zodat de raad daarin een beslissing kon nemen.

De VVD zal op een later tijdstip stemmen over de locaties van de zonnevelden. De inrichting en het beheer van de zonnevelden zou naar onze mening bij voorkeur door Arnhemse ondernemers moeten worden uitgevoerd.

De aanleg en het beheer van zonnevelden zal veel werkgelegenheid in Arnhem met zich mee zal brengen. Wij hebben daarom per motie het college de opdracht meegeven hier zorg voor te dragen. Een meerderheid in de raad stemde voor.