De decentralisatie van de zorg: Arnhem, een jaar later

Gemeenten zijn sinds begin 2015 verantwoordelijk voor een groot aantal taken op het gebied van de zorg. Het rijk droeg deze taken over aan de gemeenten. Het idee hierachter was dat als je zorg dichterbij bij de mensen (en dus in de gemeente) organiseert het makkelijker is om maximale zorg en ondersteuning te bieden en maatwerk te leveren. De mensen en oplossingen centraal en niet wetten, protocollen en procedures. Als je zorg dichterbij mensen organiseert heb je minder bureaucratie en meer zorg op maat. Verspilling wordt minder. Zo kun je ook op kosten besparen. En dat is nodig want de kosten van de zorg liepen de spuigaten uit.

In de jaren voor de transitie riepen veel Arnhemse partijen in de raad dat dit wel eens het eind van de ‘hoog aangeschreven kwaliteit’ van de Nederlandse zorg zou betekenen. Het zou puur een bezuinigingsmaatregel zijn en ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg.
Zijn deze bange vermoedens uitgekomen of krijgt de VVD gelijk in haar bewering dat de decentralisatie van de zorg vooral positieve effecten zou hebben?
VVD Arnhem heeft in de discussies altijd aangegeven dat het goed is om te kijken wat iemand nodig heeft en niet standaard een voorziening toe te kennen; ‘Je krijgt niet wat je buurman nodig heeft maar wat je zelf nodig hebt’.
Want wat heb je aan een scootmobiel als je er niet mee kunt en durft te rijden en liever een e-bike hebt? Een e-bike die ook nog eens beter is voor je gezondheid, want de dokter zegt dat je wel in beweging moet blijven.

Arnhem
De Arnhemse raad is vóór 1 januari 2015 ruim meegenomen in de ontwikkelingen. Onder andere via een klankbordgroep waar ook VVD Arnhem deel van uitmaakte. Er zijn acht sociale wijkteams opgericht en ieder team bestaat uit een team volwassenen en een team jeugd.
Vanaf januari 2015 is de raad regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang in de wijken.
Begin 2016 is er een enquête gehouden onder de 12.000 Arnhemmers die te maken hebben gekregen met de wijkteams. De uitkomsten laten zien dat de criticasters ongelijk hebben gekregen: geen ellende, geen ellenlange wachttijden, wel korte lijnen en tevreden gebruikers.

Een paar resultaten:

·        Toegang en bekendheid:
Inwoners vinden gemakkelijk hun weg naar het wijkteam via hun netwerk, hulpverleners of instanties.
De meeste inwoners hebben de indruk dat het wijkteam goed bekend is bij andere hulpverleners en instanties.

·        Persoonlijk contact, bereikbaarheid en vertrouwen:
De open houding van de coach tijdens de gesprekken, de tijd die de coach nam om te helpen én het feit dat de gesprekken thuis plaatsvinden worden gewaardeerd. De meerderheid van de respondenten heeft vertrouwen in zijn/haar wijkcoach.
De bereikbaarheid en zichtbaarheid van de wijkcoaches voor inwoners is goed.
Kennis over zorgproblematiek is volgens inwoners voldoende aanwezig.

·        Wachttijden: zes op de tien mensen werd binnen twee weken geholpen, vrijwel iedereen binnen drie weken (wachttijden team jeugd zijn zelfs korter)

Verbeterpunten
Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten: de informatievoorziening kan beter en de wachttijd moet voor iedereen echt maximaal twee weken zijn.
Met betrekking tot de informatievoorziening heeft VVD Arnhem begin 2016 samen met 2 andere partijen een motie ‘Cliëntenrechten aan de keukentafel’  ingediend. Daarin riepen we het college op de cliënten in de keukentafelgesprekken beter te informeren over hun rechten, ook met betrekking tot de bezwaarprocedure en ondersteuning van de vertrouwenspersoon en/of onafhankelijke Cliëntondersteuner.
Verbeteracties, zoals een aanpassing van de brochure ‘Zo doen we het in Arnhem’, zijn inmiddels ingezet. In deze brochure wordt ook de mogelijkheid tot ondersteuning van een onafhankelijke cliëntondersteuner vermeld. Ook worden mensen beter geïnformeerd over hun rechten en plichten en de wachttijd is tegenwoordig in de meeste gevallen maximaal twee weken.

We zijn er nog niet helemaal, maar VVD Arnhem heeft er in ieder geval het volste vertrouwen in dat de decentralisatie van de zorg een goede beslissing was en Arnhem haar zaken goed op orde heeft.

We blijven het natuurlijk volgen!