Interpellatiedebat seksueel grensoverschrijdend gedrag


Op de laatste politieke avond voor het reces werd een interpellatiedebat aangevraagd door de fracties ChristenUnie, SP en Partij voor de Dieren.

Een voormalig wethouder heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag richting twee raadsleden en een derde persoon.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag raakt mensen diep, het maakt kwetsbaar, het maakt boos, het maakt verdrietig en nog veel meer. Het doen van een melding vraagt enorme moed. De melders verdienen een zorgvuldige en respectvolle behandeling. En het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dat mensen dat in alle vertrouwen en veiligheid kunnen blijven doen.

Het debat ging wat ons betreft niet over de inhoud van de meldingen. Wat in onze ogen wél centraal stond, was het proces dat daarop volgde, de rol van de burgemeester daarin en onze rol en verantwoordelijkheid als raad.

In het presidium is precies dat meermaals aan bod geweest. Wij vonden dat het proces te lang duurde en we onvoldoende werden geïnformeerd. In de brief die volgde op ons inlichtingenverzoek heeft de burgemeester wat ons betreft duidelijk gemaakt hoe hij heeft gehandeld en wat hij anders had kunnen doen. Hij beschrijft ook de spagaat waarin hij zich in bevond. Een spagaat die wij herkennen, ook in onze eigen rol. De spagaat tussen inhoud en proces, zorgvuldigheid en tempo, maar ook transparantie en vertrouwelijkheid. Voor ons is de onvrede die hierdoor is ontstaan een signaal om te denken dat het proces wellicht niet helemaal klopt. Dat het beschreven proces en de genomen stappen voor verbetering vatbaar zijn. Dat gaat dan vooral over het sneller adequaat handelen, het beter informeren en meenemen van de raad, zonder daarbij onzorgvuldig te worden als het gaat om de inhoud, en meer oog hebben voor het zware traject dat de melders hebben doorlopen.

Daarom vinden wij dat het proces goed geëvalueerd moet worden. En wat ons betreft laten we dat doen door mensen die hier verstand van hebben, hiervoor opgeleid zijn en ervaring mee hebben. Alleen als wij dit op een behoorlijke manier afronden met een sterk verbeterd proces kunnen we erop vertrouwen dat eventuele melders in de toekomst zonder schroom aan de bel trekken. Laten we hopen dat het nooit meer nodig is. Maar laten we ook zorgen voor een veilige werkomgeving.

Steffenie Pape

Fractievoorzitter