Giro: pio desiderio politico?

VVD Arnhem kijkt uit naar een geweldig evenement in de provincie Gelderland, en dan vooral naar het gebeuren op Arnhems grondgebied. Mooi om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor het slagen van de Giro Gelderland.
Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en kunnen niet wachten tot de roze colonne van start gaat.
Behalve van sport en evenementen houden we van financieel degelijke besluitvorming.

Op 2 februari is in het college van B&W de vertrouwelijke collegenota “Giro Gelderland: rapportage en routewijziging” aangeboden. Ondanks de vertrouwelijke status was het stuk gewoon op internet te lezen. In de bijlage, de concept tweede rapportage Giro Gelderland 2016″ staan enkele opmerkelijkheden.

Uit de risico-analyse blijkt, dat er geen post onvoorzien is, terwijl de kans op onvoorziene kosten aanwezig wordt geacht. Bij het ministerie van VWS is een subsidie-aanvraag ingediend van € 2,5 miljoen. Naar verwachting komt in februari de beschikking. VWS kan echter besluiten om minder of geen subsidie te verlenen. In de begroting wordt gerekend met € 1,65 miljoen opbrengsten; het volledige bedrag wordt als risico beschouwd. Inmiddels heeft gedeputeerde Jan Markink bekend gemaakt, dat de gevraagde subsidie wordt toegekend.

Ondanks scherpe beheersmaatregelen is er een gerede kans dat zich tegenvallers voordoen, die niet worden gedekt door mogelijke meevallers. Normaal gesproken wordt zo’n risico afgedekt door een post onvoorzien.

De VVD vindt het ontbreken van een post onvoorzien in de begroting geen verantwoorde werkwijze en vraagt zich af of de wethouder kan garanderen dat dit evenement niet uitloopt op een financieel debacle? Zo nee: hoe zal een mogelijke financiële tegenvaller worden gefinancierd? Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd over de financiële risico’s en het ontbreken van een post onvoorzien?

Deze vragen zullen wij maandag 15 februari tijdens het mondeling vragenuurtje stellen aan het college.