Door succesvol beleid van de afgelopen jaren zorgen coffeeshops voor relatief weinig overlast in Arnhem en is de softdrugsmarkt redelijk beheersbaar; dat was vóór deze strak ingezette lijn wel anders! Dit beleid is een gevolg van uitgebreid onderzoek dat in 2009 is gedaan.
Coffeeshopbeleid is en blijft een gevoelig en wankel evenwicht in de stad en de wijken. Het is een onderwerp waar de bevoegdheid volledig bij de burgemeester ligt. Daarom vinden wij dat de burgemeester pal achter het beleid moet staan en alleen kan afwijken van dat beleid als dat goed onderbouwd is, met gedegen onderzoek en houdbare argumenten. Wij hebben hem daarover vaak vragen gesteld en geen duidelijke antwoorden gekregen. Ook niet tijdens de besluitvormende vergadering van 25 januari jl.
De beslissing van de burgemeester -als bevoegd bestuursorgaan op dit onderwerp- om mee te gaan met de strekking van een slecht onderbouwd voorstel van een aantal raadsfracties, met alle risico’s van dien, heeft de VVD-fractie dan ook afgekeurd.
Vóór het indienen van de motie hebben we uiteraard met de burgemeester gesproken en de motie aangekondigd. Hij had geen behoefte aan een langere schorsing. Na de schorsing volgde de stemming waarin onze constateringen door een aantal partijen werden onderschreven, maar de motie wilden zij niet steunen.
Een dag later hadden wij een koffieafspraak met de burgemeester. Tijdens dat gesprek hebben we gesproken over de gang van zaken, over de puur inhoudelijke motieven en zorgen van de VVD-fractie die hebben geleid tot het indienen van de motie.