Bebouwing Kerkplein

VVD Arnhem stemt tegen het bestemmingplan voor de bebouwing van het Kerkplein. Directe ongewenste gevolgen zijn namelijk het autovrij maken van de Markt en het verplaatsen van de warenmarkt.

De VVD-fractie is niet tegen het deels bebouwen van het Kerkplein. Eerder hebben we voor een visie gestemd die bebouwing mogelijk maakt. Niet om een filmhuis mogelijk te maken of omdat de ruimte nodig is, maar vanwege de stedenbouwkundige effecten. We hebben van retailvastgoed experts vernomen dat het afmaken van het “rondje” in Arnhem de hele binnenstad ten goede komt.

De veronderstelde verbinding van binnenstad met de Rijn wordt volgens ons overigens niet gerealiseerd met het bebouwen van het Kerkplein, maar vooral door de Rijnkades aantrekkelijk te maken.

De consequenties van de bebouwing van het Kerkplein die met dit bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt, hebben wij altijd anders voor ogen gehad dan de uitwerking die er nu door het college aan wordt gegeven. Een van de directe gevolgen is het verplaatsen van de warenmarkt naar de Markt. Het bebouwen van het Kerkplein kan ook op een manier waarbij de warenmarkt op het resterende Kerkplein en rondom de Eusebius de ruimte krijgt. De wethouder, betrokken ambtenaren en door hen aangeleverde plaatjes bevestigen dit.

Ook wordt een directe relatie gelegd met het geheel (dus 24/7) autovrij maken van de Markt. De VVD ziet het verdwijnen van de broodnodige parkeerplaatsen op het Marktplein als ongewenst direct gevolg van dit bestemmingsplan. Het mag bekend zijn dat de VVD daar mordicus op tegen is. Reuring vergroot je niet door parkeerfaciliteit te verkleinen; in tegendeel.

We zien nu al wekelijks, vooral op zaterdag, een tekort aan parkeerplaatsen, en niet alleen in de periode voor Kerst of als de kade onder water staat: de parkeergarages vol, straatparkeerplaatsen bezet, met als gevolg rondrijdende klanten op zoek naar een parkeerplaats die niet te vinden is. Hoe klant- en milieuvriendelijk en hoe gastvrij is Arnhem?

In het recente verleden was er nog de afspraak dat verdwijnende straatparkeerplaatsen in de directe omgeving gecompenseerd moeten worden. Deze afspraak lijkt collectief vergeten. Voldoende parkeerplaatsen zijn levensvoorwaarde voor de detailhandel, horeca, cultuur, levendige binnenstad. De VVD wil graag meewerken aan bestemmingsplanwijzigingen die (vooral) de zuidelijke binnenstad verfraaien en aantrekkelijker maken. De mogelijkheid tot straatparkeren in die omgeving is óók een voorwaarde voor verlevendiging en aantrekkelijkheid voor bezoekers.

Onze moties die de negatieve consequenties ten aanzien van parkeren die het college verbindt aan de bebouwing van het Kerkplein teniet doet en die de raad ten aanzien van de warenmarkt een principebesluit laat maken voor de locatie rond de Eusebius, zijn door de coalitie verworpen.

Ten aanzien van het grootste en belangrijkste onderdeel van de bebouwing van het Kerkplein -Focus Filmtheater- het volgende:

Over de nieuwbouw, omvang en alternatieve locaties voor Focus Filmtheater is al eerder in de gemeenteraad besloten. Bij de besluitvorming was de Rembrandt-variant (Filmtheater in Rembrandt onderbrengen) nog onvoldoende onderzocht. Inmiddels heeft een marktpartij de deuren van ‘Stadsbioscoop Rembrandt’ weer geopend. Ondanks aandringen van de VVD-fractie, was dit voor het college geen reden serieus te kijken wat de invloed van deze opening is op exploitatie van Focus Filmtheater op het Kerkplein. Het college wil -gesteund door SP, D66, CDA, CU en GroenLinks- met oogkloppen op doormarcheren, zonder oog te hebben voor deze relevante nieuwe ontwikkeling. De VVD-fractie is nog steeds van mening dat de ‘Rembrandt-variant’ goed onderzocht moet worden; samenwerking tussen stadsbioscoop Rembrandt en Focus Filmtheater in de Rembrandt-bioscoop.