Nu moet het gebeuren

Nu moet het gebeuren 

Er zijn veel Arnhemmers met een bijstandsuitkering op zoek naar werk. Tegelijkertijd zijn er veel bedrijven op zoek naar nieuwe medewerkers. Werken zorgt voor een beter gevoel van eigenwaarde, een prettiger sociaal leven en het helpt mensen uit armoede te komen. De snelste weg uit armoede is tenslotte werk. 

Deze coalitieperiode hebben we een grote ambitie met elkaar afgesproken; we gaan de landelijke trend volgen als het gaat om uitstroom uit de bijstand en daarnaast willen we gedurende een periode van 4 jaar nog 500 Arnhemmers extra aan het werk helpen. Het doel is dat we het beter doen dan gemiddeld. En dat is nodig, want er zijn te veel Arnhemmers zonder werk. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we ruim 8,5 miljoen euro vrijgemaakt. Het economisch tij zit mee, dus nu is hét moment. 

In de eerste helft van het jaar is de gemeente voortvarend aan de slag gegaan en zijn al veel mensen aan het werk geholpen of bezig met een tussenstap straks uit te stromen naar werk. 

Maar wij hebben tot onze grote verbazing begrepen dat de gemeente in de tweede helft van het jaar nagenoeg geen mensen heeft doorgestuurd naar Scalabor. Terwijl Scalabor diverse convenanten met bedrijven heeft afgesloten en alleen al in de schoonmaakbranche 70 vacatures open heeft staan. Ze krijgen ze niet ingevuld. En wij hebben bijna 8000 werkzoekenden die we aan een baan willen helpen, er zijn genoeg werkzoekenden die de hulp van Scalabor kunnen gebruiken. 

De VVD vraagt zich af wat hier mis gaat. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we vanaf morgen weer werkzoekenden uit ons bestand gaan aanleveren bij Scalabor? We hebben deze vragen aan de wethouder gesteld en zij kon (nog) niet heel duidelijk maken wat er anders moet, maar herkent gelukkig wel onze zorgen. Wij zullen de komende maanden blijven drukken op de opdracht die de wethouder heeft om het beter te doen dan gemiddeld. Het is nu of nooit. 

Steffenie Pape - Raadslid