Afscheid van twee toppers

Woensdag 5 juni heeft de Arnhemse raad afscheid genomen van onze twee wethouders Roeland van der Zee en Jan van Dellen. Zij hebben zich de afgelopen vier jaar met hart en ziel, en vooral met heel veel plezier, ingezet voor onze stad. 

Roeland is 12 jaar raadslid geweest voor VVD Arnhem en de afgelopen vier jaar dus wethouder. Hij heeft samen met ondernemers en bewoners gezorgd voor een stabiele basis voor een bereikbare stad. Hij heeft als wethouder zorg een professionaliseringsslag gemaakt met de sociale wijkteams door de toewijzing eerlijker te maken, het eerste lijns optreden te verbeteren en de aanbod kant te versterken. Hij heeft zich enorm ingezet voor mooie projecten zoals Stadsblokken Meinerswijk, Coehoorn en de Blauwe golven. Allemaal langjarige projecten die vergevorderd zijn en nu snel gerealiseerd kunnen worden. Roeland wordt zeer gewaardeerd, door zowel medewerkers van de gemeente Arnhem als partners in de stad, vanwege zijn stabiele en realistische manier van werken. Wij hebben veel gehad aan zijn kennis van zaken, zijn nuchtere kijk op dingen en we hebben genoten van zijn fantastisch droge humor.  

Jan is vier jaar geleden zonder enige ervaring in de politiek in het diepe gesprongen en wethouder geworden. Met een enorme drive heeft hij van zich laten horen in de stad.  Hij heeft heel veel betekend voor de ondernemers in de moeilijke tijd door Corona. Niet alleen door er te zijn, maar ook door dingen voor ze te regelen, van extra terras ruimte, tot een QR code voor de horeca, tot extra steun voor sportverenigingen. Jan wist de jarenlang slepende discussie rond de nieuwe haven vlot te trekken en heeft met Connectr de universiteit naar Arnhem gehaald. Waar hard en serieus gewerkt wordt is er ook veel ruimte voor lol wat Jan betreft, en dat zorgt ervoor dat politiek leuk blijft. 

Voor Roeland en Jan geldt dat zij samen meer zijn dan de som van twee. Het gezamenlijke project Gezond en Fit is daar een mooi voorbeeld van. Roeland en Jan vullen elkaar heel goed aan en waar Jan te hard loopt trekt Roeland aan de rem, waar Roeland te veel achterover leunt pookt Jan het vuurtje een beetje op. Juist door de manier waarop zij samen in het college te werk gingen, elkaar de ruimte gaven en aanvulden waren zij succesvol. Het was mooi geweest voor Arnhem als deze twee toppers nog een periode door hadden kunnen gaan. 

Gelukkig zijn wij ze als VVD nog lang niet kwijt. Roeland zit in de kandidaatstellingscommissie voor de Proviciale Staten verkiezingen en Jan gaat het programma voor deze verkiezingen schrijven. Een ook daarna zullen zij aangehaakt blijven op welke manier dan ook. 

Lieve Roeland en Jan, heel veel dank voor de geweldige manier waarop jullie het wethouderschap hebben ingevuld afgelopen periode. Wij hebben ervan genoten en de stad heeft er wat aan gehad.