Maatregelen rond energie en koopkracht

Veel mensen worden geraakt door de hoge energierekening en de stijgende kosten in levensonderhoud. Mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen en ondernemers gaan kopje onder.  

Vier dagen voordat het kabinet met een heel pakket aan maatregelen komt vond Arnhem het nodig om snel even een eigen pakket aan te kondigen. Zonder te weten wat de landelijke maatregelen zouden worden, wordt ruim 12 miljoen euro aan plannen uitgerold. 

Ook wij vinden dat we Arnhemmers die het echt nodig hebben zo goed mogelijk moeten ondersteunen. De vraag is alleen of deze plannen de juiste zijn.  

Een van de maatregelen is om nog eens 250 euro extra per gezin met een laag inkomen uit te keren om de energierekening te betalen. We hebben gezien dat de eerder toegekende energietoeslag van 800 euro vaak aan andere zaken dan de energierekening werd besteed. Dus hoe effectief is het om, bovenop de 1300 euro die tot nu toe vanuit het rijk al is gekomen, nog extra geld beschikbaar te stellen? Zeker nu we weten dat er een energieplafond komt? 

Daarbij wordt in het totale pakket aan Arnhemse maatregelen 200.000 euro gereserveerd voor ondernemers. Daarmee wordt een noodnummer in het leven geroepen waar ondernemers naar kunnen bellen als ze in financiële problemen komen. Wat zouden ze aan de telefoon tegen de bakker zeggen die de energierekening niet meer kan betalen? “Fijn dat u belt, succes met de rekening”? Het is een belediging richting onze Arnhemse ondernemers dat ze met deze fooi worden afgescheept.  

In tijden van crisis is het vooral belangrijk dat je niet aan paniekvoetbal doet en daar lijkt deze actie van het college op. Natuurlijk heeft het geen zin als mensen pas geholpen worden als het te laat is, maar het is ook belangrijk dat hulp doeltreffend en effectief is.  

Wij pleiten ervoor meer te doen voor ondernemers met maatregelen waar ondernemers echt iets aan hebben. Verder zullen we niet akkoord gaan met maatregelen die veel geld kosten en weinig effectief zijn.