Een overstandige zet voor de financiële stabiliteit van Gemeente Arnhem

Onlangs heeft de gemeenteraad van Arnhem ingestemd met een aangepaste financiële verordening. Één van de belangrijke wijzigingen is de aanpassing van de solvabiliteitsratio van 20 naar 14 procent. Deze aanpassing roept zorgen op over de financiële stabiliteit op de lange termijn van onze gemeente.

We zagen de afgelopen periode al dat veel coalitiepartijen een beroep deden op de algemene reserve (lees: spaartegoed) om hun plannen te kunnen realiseren. Dit gaat met deze aanpassing alleen maar meer worden. Hier maken wij ons zorgen over. De Vereniging van de Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert dit tenminste op 20 procent te houden, zodat de gemeente ook in de toekomst aan haar verplichtingen kan voldoen. Ook omdat er nu al wordt gesproken over een zogenoemde “ravijn” in 2027. Er gaan financiële wijzigingen komen die grote gevolgen hebben voor de gemeentebegroting.

Wat ons betreft dus des te meer reden om gezond financieel beleid te voeren en voldoende buffers aan te houden om tegenslagen op te kunnen vangen. We hebben een amendement ingediend om het advies van de VNG te volgen, helaas zonder succes. Wij zetten nu in op een motie om het college een aantal scenario’s te laten uitwerken hoe de gemeente Arnhem tijdig voorbereidingen treft voor de financiële onzekerheid van 2027.