Landelijke doorontwikkeling van het modeluniform van de boa afwachten

Update 6 maart 2024 – Een week later… Demissionair minister Yesilgöz wil nu echt een landelijk verbod op zichtbaar dragen van religieuze uitdingen bij boa's, kopt NOS.nl. Ze werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. Het belangrijkste argument is dat handhavers neutraliteit uitstralen. Hierbij wordt ze gesteund door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer en de BOA Bond. 

Dit is exact hetzelfde verhaal met dezelfde argumenten, waarmee de VVD fractie Arnhem het debat vorige week in de raad heeft gevoerd. In de raad was er geen meerderheid voor deze landelijke oproep en de terechte zorgen die daar geuit zijn. VVD Arnhem is erg blij met deze steun en komende richtlijn uit Den Haag. Fijn dat er nu duidelijkheid komt en dat het uniform van de BOA geen speelbal is van persoonlijke idealen van iedere gemeente afzonderlijk.



Woensdagavond is de neutraliteit van de BOA aan bod gekomen in de Arnhemse gemeenteraad. Een onderwerp waar maatschappelijk, zowel lokaal als landelijk de laatste tijd veel over te doen was. Twee jaar geleden is in Arnhem een motie aangenomen, waarin het voor de handhavers mogelijk wordt om godsdienstige of levensbeschouwelijke uitingen te dragen. Dit vond en vindt de VVD Arnhem onwenselijk, omdat dit de neutrale uitstraling van onze handhavers aantast. 

De boa, als vertegenwoordiger van handhaving in onze samenleving, draagt een uniform dat staat voor eenheid en neutraliteit. We geloven dat handhavers, net als politieagenten en defensiemedewerkers, eenheid moeten uitstralen, juist in een maatschappij met verschillende opvattingen en overtuigingen.

Daarnaast lijkt het tijdstip van uitvoering van deze motie sterk op symboolpolitiek bedrijven, vooral gezien het feit dat er landelijke doorontwikkeling gaande is omtrent het boa uniform. Daarom hebben wij onder andere vragen gesteld over het momentum en het negeren van adviezen van de Tweede Kamer en de minister van J&V en de signalen van de VNG en de BOA bond, betreffende het aanpassen van het boa-uniform.