Na maar liefst 26 behandelingen in ruim 2 jaar, was gisteravond dan de besluitvorming van de gebiedsvisie Schaapsdrift. De gemeente heeft een Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op de wijk gelegd. Dit houdt in dat bewoners in eerste instantie verplicht zijn om hun woning aan de gemeente te verkopen bij verkoop, en later mogelijk ook gedwongen kunnen worden onteigend. VVD Arnhem is bezorgd dat de gemeente na slechts één brief, gevolgd door een zwakke onderbouwing, na twee jaar nog steeds geen serieuze alternatieven heeft onderzocht om te voorkomen dat huizen worden onteigend en gesloopt. Hoe dieper de VVD-fractie in dit dossier duikt, hoe overtuigender het wordt van de volgende conclusie: dit is onaanvaardbaar. Deze Arnhemmers staan machteloos tegenover de macht van de overheid.
Wat heeft die Wvg nou betekent voor de bewoners van de wijk Schaapsdrift? Zo hebben we een ondernemer gezien, die voorbij zijn pensioenleeftijd nog steeds actief is in dit gebied en zich verloren voelt door zijn tweede gedwongen verhuizing van de gemeente. Een bewoonster die door stress hartklachten kreeg, die de spanning niet meer aankon en gedwongen moest verhuizen. Twee bewoners die beiden diep in een depressie zitten en door de pijn niet in staat zijn om zich krachtig uit te spreken. Een bewoonster die tranen in haar ogen heeft terwijl ze vertelt dat ze haar huis voor geen miljard wil verlaten.Bewoners waarbij het gelukt is om de Wvg van hun woning af te krijgen en desondanks solidair blijven knokken voor hun buren.Een ondernemer die een groot belang heeft, maar desondanks bereid is om zich naar de wensen van de bewoners te schikken, in tegenstelling tot de gemeente. Onze boodschap richting al deze Arnhemmers is dat VVD Arnhem deze mensen zal blijven vertegenwoordigen in de gemeenteraad totdat hier een einde aan komt.
Gisteravond heeft een nipte meerderheid ingestemd met een ingrijpend besluit dat een verwoestende impact zal hebben op het leven van een grote groep Arnhemmers. Wat verontrustend is, is dat bij veel fracties die vóór hebben gestemd, uit het debat bleek dat er een gebrek aan directe kennis en informatie over dit dossier was. Dat betekent dat deze zware beslissing onzorgvuldig is genomen. In onze bijdrage gisteren hebben we gesproken over het monument "Mens tegen macht" dat zich op 100 meter afstand van het stadhuis bevindt. Het herinnert ons aan een tijd waarin er geen tegenmacht was. Gelukkig is dat vandaag de dag anders. Daarvoor is een grote opoffering gebracht. Onze oproep was dat we als gemeenteraad moeten doen waarvoor we besteld zijn: de macht zo nodig een halt toeroepen. Dit betekent niet dat het eigendomsrecht absoluut is, maar het betekent evenmin dat de macht, zoals in dit dossier, absoluut is omdat een deel van de raad wegkijkt en het allemaal laat gebeuren.
Tot slot, de VVD-fractie is dankbaar voor alle Arnhemmers die contact met ons hebben opgenomen en ons hebben voorzien van hun inzichten over dit verontrustende dossier: het Schaapsdrift e.o. schandaal. Oud stedenbouwkundigen, verontwaardigde juristen, specialisten op het gebied van de Wet voorkeursrecht gemeenten, jongeren, gepensioneerden, de achterban van alle politieke partijen, bewoners, ondernemers, ontwikkelaars, belanghebbenden en alle anderen die betrokken zijn bij dit dossier.