Ideologische ambitie boven inwoners en ondernemers

Ideologische ambitie boven inwoners en ondernemers

Halverwege deze bestuursperiode worden de gevolgen van het gekozen beleid steeds duidelijker. Torenhoge ambities gaan ten koste van Arnhemmers, gemeentelijke taken en financiële stabiliteit.

Een van de belangrijke onderdelen in deze bestuursperiode is burgerparticipatie:  ‘Goed contact met inwoners heeft onze prioriteit’. Echter in de 13 jaar dat ik actief ben in de Arnhemse politiek, is nog nooit zoveel boosheid geweest onder inwoners en ondernemers. Er is onrust onder eigenaren van huizen en bedrijven, omdat de gemeente op verschillende plekken ingrijpt op het eigendom met een WVG. Er wordt ingegrepen in de openbare ruimte zonder dat direct omwonenden op een fatsoenlijke manier worden geïnformeerd, en daar waar het stadsbestuur haar gezicht wel zou moeten laten zien is zij vaak onzichtbaar. Dit heeft tot gevolg dat mensen zich niet meer gehoord voelen en het draagvlak voor beleid verdwijnt. Als stadsbestuur moet je veel meer samen met bewoners en ondernemers optrekken en ervoor zorgen dat je met de input van de stad ook echt aan de slag gaat. Participatie is niet iets wat je kunt afvinken op een lijstje, participatie is hard werken en betekent dat je soms ook moet meebewegen met de ideeën van een ander. 

Daarnaast verdampen de financiële buffers in rap tempo. Twee jaar geleden stond de gemeente Arnhem er financieel goed voor. Door robuust financieel beleid en een gezond ambitieniveau was het huishoudboekje op orde. Het huidige uitgavenpatroon was al eerder reden voor de VVD om te waarschuwen voor minder goede tijden. Maar het college liep te jubelen dat ‘het geld tegen de plinten klotst’ en dat geld gingen ze eens goed uitgeven. Met name klimaatdoelstellingen en duurzaamheidsprojecten konden op veel financiële middelen rekenen. Nu die ambities allemaal in de steigers staan, komt er ineens toch financieel zwaar weer op ons af.  Gevolg is bezuinigen. En dat is niet zoals je zou verwachten torenhoge ambities bijstellen, maar bezuinigen op dagelijks onderhoud van de wijken, budget voor jongeren, budget voor teams leefomgeving, topsportevenementen en het onderhoud van wegen. Kortom belangrijke taken waar de overheid primair voor verantwoordelijk is worden afgeschaald, zodat politieke hobby’s alsnog waargemaakt kunnen worden.

Natuurlijk is een groene gezonde stad belangrijk. Maar als je eerst bijna 30 miljoen euro extra uitgeeft aan klimaatdoelstellingen en het dan gaat weghalen bij de kerntaken waar je primair verantwoordelijk voor bent, dan gaat er iets niet goed. 

De oproep van VVD aan het college is, stop met grootheidswaanzin en partijpolitiek en ga de stad besturen zoals je dat zou moeten doen. Richt je op de kerntaken van de lokale overheid; zorg voor een schone stad, zorg voor een veilige stad, zorg voor goede scholen, houdt toezicht op woningbouw en zorg dat de stad en de bedrijven goed bereikbaar zijn. En bovenal sta in verbinding met de Arnhemmers. 

 

Steffenie Pape

Fractievoorzitter VVD Arnhem